Utolsó hónap február 2019 Következő hónap

2018.04.20. péntek – ez az időpont már betelt

2018.04.26. csütörtök 14:00 óra

2018.04.27. péntek 16:00 óra

A Szombathelyi Szépítő Egyesület új ismeretterjesztő programmal kedveskedik a városlakóknak. A Berzseny Dániel Könyvtár előtt áll egy emléktábla azon a helyen, ahol Szombathely egykori tűzoltó szerháza állt. Innen indul a program, amelynek során Lendvai Rezső tart egy rövid előadást, majd átsétálva a tűzoltóságra Egyed László a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vezeti körbe az érdeklődőket az épületben.

A sétát első körben négy alkalommal szervezik meg, érdeklődni a következő telefonszámon lehetséges: +36-20/354-2602

A Szombathelyi Szépítő Egyesület „Szombathely egy jellegzetes épülete” rajzpályázatának helyezettjei

Díjazottak:
1–4. osztály:

1. helyezett – Váci Mihály Iskola – Mezei Bálint, Grünfald Ádám, Udvardi Gergely Balázs
  2. helyezett  – Brenner Iskola – Kiss Katalin
  3. helyezett – Brenner Iskola – Szekér Lili

különdíj: Juhász János (Bekecs), Lajos Laura (Brenner Iskola)

5–6. osztály:

1. helyezett – Brenner Iskola – Hauzer Evelin
  2. helyezett – Reguly Iskola – Keszte Réka
  3. helyezett – Gothárd iskola – Kiss Szabolcs Norbert

különdíj: Kristóf Erik – Gérce

7–8. osztály:

1. helyezett – Brenner iskola – Vámosi Virág
  2. helyezett – Brenner iskola – Gaspari Dóra
  3. helyezett – Gércei iskola – Polgár Flóra

különdíj: Szakál Alexandra – Gérce, Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola: Balogh Márkó, Harter Katalin Beatrix, Miczura Alexandra Kitti, Bőr Zsanett, Tóth Laura Lili.

Középiskola:

1. helyezett – Takács Boglárka – Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg
  2. helyezett – Horváth Ágnes Kata – Jurisich Miklós Gimnázium Kőszeg
  3. helyezett – Ujvári Nikolett – Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium

különdíj: Hermann Ottó Iskola: Nagy Liliána, Sámson Dóra Adrienn, Széll Péter, Biczó Virág, Miks Viktória, Vaáry Marcell

különdíj – egyetem: Kiss Vivien (Debrecen)

Ajánlás

VÁROS- ÉS FALUVÉDŐK SZÖVETSÉGE XXXII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA ÉS SZAKMAI KONFERENCIÁJA

NYÍREGYHÁZA, 2013. JÚLIUS 11–13.

Az országos találkozó plenáris ülése, a találkozó négy szekszekciójának javaslatai alapján a következő ajánlásokat fogadta el:

1. A Szövetség ajánlja a helyi vonzerővel rendelkező, kevésbé ismert kastélyok és kúriák ismertté tételét, mely során több, egymásra épülő lépést határoz meg; első lépésben a műemlék kastélyok és kúriák felmérését, egyfajta adatbázis létrehozását.

2. A Szövetség ösztönzi az elnéptelenedő, kis lélekszámú falvakba beköltöző magánemberek tevékenységét, mely során a régi parasztházak eredeti állapotba való felújítását végzik. A Szövetség egyesületein keresztül segít bemutatni a „jó példákat”/jó gyakorlatot, azaz tájházak, komplex települések népszerűsítése mellett közreműködik egy jól használható kézikönyv összeállításában, ösztönzi a fiatal szakmunkások felújítást célzó önkéntes munkáját és népszerűsíti a népi tárgyakat bemutató vándorkiállításokat.

3. A Szövetség ajánlja, hogy a helyi védelem alatt álló épületek esetén egységesen kidolgozott értékmentés történjen a helyi jogszabályban rögzített lépésekkel. A nyilvánosság biztosításával minden esetben derüljön ki a helyi védelem alól való kivétel terve és annak indoka is.

4. A Szövetség figyelmébe ajánlja a törvényhozóknak a csereüdülés és a falusi turizmus ösztönzését, melyet a pénzügyi/adózási terhek egyértelmű csökkentésével lehet elérni.

5. A Szövetség és az egyesületek szorgalmazzák a civil szféra együttműködését, összefogását.

6. Az egyesületek szélesítsék kapcsolataikat a helyi önkormányzatokkal.

7. A Szövetség és az egyesületek lépjenek fel a törvényekkel biztosított jogaik érvényesítése érdekében.

8. A településvédők lehetőségeikhez mérten induljanak pályázatokon.

9. A civil szervezetek bátran forduljanak a hatóságokhoz, a bíróságokhoz és az ügyészségekhez.

10. A városvédők tájékoztassák a közvéleményt tevékenységükről, terveikről és akcióikról.

11. A Szövetség és az egyesületek tegyenek lépéseket a magántulajdonban lévő kulturális örökséget hordozó emlékek megjelölése, megismerhetősége és megfelelő védelme érdekében.

12. A gyerekek és az ifjak bevonása, részvétele a városvédő mozgalomban rendkívül fontos, melyhez megfelelő alapot adhatnak az országos városvédő ifjúsági pályázatokon való részvételek, valamint a helyi város- és faluvédő táborok, melyek szervezéséhez szívesen adnak ötleteket a már ez irányú tapasztalatokkal rendelkező egyesületek.

13. A középiskolások számára kötelezően előírt közérdekű közhasznú szolgálat lehetőségével érdemes élni az egyesületeknek az alapcél szerinti tevékenységek megvalósításában, és az remekül alkalmazható az utánpótlás nevelésében.

14. Nagyon fontos a városvédő tevékenységek dokumentálása, azonban mind az írásos, mind az elektronikus kommunikáció során csak az érintett személyek beleegyezésével lehet a hatályos jogszabályok szerint fotó- és videofelvételeket megjelentetni.

15. Az Értékmentő készülő elektronikus változatához várjuk az „ifjak” tábori beszámolóit, élményeit.

16. A magyarországi beruházások gazdái, megbízók, tervezők, kivitelezők érdeke egyaránt, hogy a pályázataik, vagyis a munkáik nemzetközi elismerést kapjanak. Ehhez szükséges feltételeknek biztosítására nagy szükség van és lesz is.

17. Továbbra is biztosítani kell az Europa Nostra díjaiért nevezett magyar pályázatok gondos elbírálását, valamint meg kell teremteni az Europa Nostra Tanácsának ülésein és a szervezet zsűrijeiben a magyarországi delegátus részvételének anyagi és személyi feltételeit.

1. oldal / 17