Utolsó hónap július 2018 Következő hónap

2018.04.20. péntek – ez az időpont már betelt

2018.04.26. csütörtök 14:00 óra

2018.04.27. péntek 16:00 óra

A Szombathelyi Szépítő Egyesület új ismeretterjesztő programmal kedveskedik a városlakóknak. A Berzseny Dániel Könyvtár előtt áll egy emléktábla azon a helyen, ahol Szombathely egykori tűzoltó szerháza állt. Innen indul a program, amelynek során Lendvai Rezső tart egy rövid előadást, majd átsétálva a tűzoltóságra Egyed László a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vezeti körbe az érdeklődőket az épületben.

A sétát első körben négy alkalommal szervezik meg, érdeklődni a következő telefonszámon lehetséges: +36-20/354-2602

A Szombathelyi Szépítő Egyesület „Szombathely egy jellegzetes épülete” rajzpályázatának helyezettjei

Díjazottak:
1–4. osztály:

1. helyezett – Váci Mihály Iskola – Mezei Bálint, Grünfald Ádám, Udvardi Gergely Balázs
  2. helyezett  – Brenner Iskola – Kiss Katalin
  3. helyezett – Brenner Iskola – Szekér Lili

különdíj: Juhász János (Bekecs), Lajos Laura (Brenner Iskola)

5–6. osztály:

1. helyezett – Brenner Iskola – Hauzer Evelin
  2. helyezett – Reguly Iskola – Keszte Réka
  3. helyezett – Gothárd iskola – Kiss Szabolcs Norbert

különdíj: Kristóf Erik – Gérce

7–8. osztály:

1. helyezett – Brenner iskola – Vámosi Virág
  2. helyezett – Brenner iskola – Gaspari Dóra
  3. helyezett – Gércei iskola – Polgár Flóra

különdíj: Szakál Alexandra – Gérce, Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola: Balogh Márkó, Harter Katalin Beatrix, Miczura Alexandra Kitti, Bőr Zsanett, Tóth Laura Lili.

Középiskola:

1. helyezett – Takács Boglárka – Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg
  2. helyezett – Horváth Ágnes Kata – Jurisich Miklós Gimnázium Kőszeg
  3. helyezett – Ujvári Nikolett – Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium

különdíj: Hermann Ottó Iskola: Nagy Liliána, Sámson Dóra Adrienn, Széll Péter, Biczó Virág, Miks Viktória, Vaáry Marcell

különdíj – egyetem: Kiss Vivien (Debrecen)

Az Év civil szervezete 2017

Szombathely Megyei Jogú Város által alapított "Év Civil Szervezete-díj" adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja. A díjat 2017-ben a Szombathelyi Szépítő Egyesület kapta. A díjak átadására ünnepélyes keretek között, 2017. november 11-én a Szent Márton Gálán került sor.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület 1885-ben 74 alapító és 124 rendes taggal alakult meg, Szombathely legrégibb egyesülete. Első tervei között a fásítási program szerepelt. Éhen Gyula polgármestersége alatt elkészült az Ezredévi park, a Szent István park fásítása, emellett utak fákkal való szegélyezését végezték el. Már 1910-ben elindították a „Virágos Szombathely” mozgalmat. 1935-ben megépítették az Oladi Kilátótornyot. A II. Világháború utáni hanyatlást követően 1968-ban a Szépítő Egyesület megújult. 1981-ben első ízben rendezték meg a Város- és Faluvédő, szépítő egyesületek országos találkozóját, amely azóta hagyománnyá vált. A Szombathelyen útjára indított rendezvényt 2017-ben már 36. alkalommal rendezték meg Gyöngyösön. 1985-ben a 100 éves évfordulóra felújították az Oladi Kilátót. 1970 és 2015 között számos emléktáblát, valamint egy emlékművet is készíttetett az egyesület. Elkötelezettek a szombathelyi Szent Márton temetőben nyugvó híres szombathelyi polgárok és az egyesület életében jelentős szerepet betöltő emberek sírjainak rendbetétele mellett. 2015-ben ünnepelték az alapítás 130 éves évfordulóját. Ugyanebben az évben az egyesület a városvédelem iránt elhivatott 12 fős ifjúsági tagozata felújította az Oladi Kilátó lábazatát és alsó szintjét, ahol a kilátó történetét feldolgozva kiállítást rendeztek. 2016-ban az egyesület koordinálása mellett újultak meg a VAOSZ-udvarban található installációk. 2017-ben Holper Ambrus emlékkonferenciát szerveztek, emlékfát és emléktáblát is avattak tiszteletére. Évente többször szednek szemetet a város különböző pontjain, rendeznek virágvásárt, rajzversenyt, ifjúsági nyári tábort. Kezdeményezésükre 2017-ben Szombathely adott otthont a 25. Országos Ifjúsági Örökségvédő Tábornak. 2018-ban a 37. Országos Találkozónak és Szakmai Konferenciának ismét Szombathely ad otthont.

„SZOMBATHELY EGY JELLEGZETES ÉPÜLETE” - rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA, A KÖZÉPISKOLÁK ÉS A FŐISKOLÁK, EGYETEMEK TANULÓI RÉSZÉRE

Az alkotásaitok szólhatnak egy teljes épületről, egy épület részletről vagy egy épület jellegzetes mintázatáról. A műveitek között szerepelhet olyan épület is, amelyet már csak fényképeken vagy képeslapokon tudunk megnézni.

A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, bármilyen rajz technikával készült alkotással lehet pályázni.

Egy pályázó csak egy alkotással vehet részt.

A rajzok hátulján kérjük feltüntetni jól olvashatóan a pályázó nevét, iskolájának nevét és címét (valamint az általános és középiskolai tanulók rajzainál a felkészítő pedagógus nevét), az alkotás címét, illetve hogy hol található az általatok rajzolt épület.

A pályázati anyagokat a Szombathelyi Szépítő Egyesület székhelyére (9700 Szombathely, Ady tér 5.) kérjük beküldeni.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: NOVEMBER 25.

Részletes információk a  www.szepitoegyesulet.hu weboldalon, a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen és a +36 (30) 908-0018 (Bődi Lívia) illetve a +36 (70) 429-7675 (Simon Ádám) telefonszámon érhetőek el.

1. oldal / 14